Hae
Julia Erica

Mistä apua iho-ongelmiin?

Teini-iässä mä olin juuri se tyyppi kelle saattoi tulla yksi iso finni puolessa vuodessa, muuten kärsin lähinnä pintakuivasta ihosta. Mun sisarukset taas painivat aknen kanssa vuosia ja minä ajattelin vaan selvinneeni iho-ongelmista tuurilla. Kuitenkin kyse taisi olla E-pillereiden syönnistä, sillä aloitin ne jo tosi nuorena runsaiden kuukautisten takia. Söinkin niitä aina siihen saakka kun 2014 kesäkuussa tein positiivisen raskaustestin.
Raskausaikana mulle tuli jonkin verran finnejä, ei mitenkään häiritsevästi mutta kuitenkin. Synnytyksen jälkeen kasvot ” räjähti” täyteen niitä ehkä kuukaudeksi, kunnes hormonien laskettua rauhoittui. Imetysajan niitä kuitenkin tuli ja meni aina enemmän ja vähemmän. Sitten olinkin jo uudelleen raskaana päällekkäin imetyksen kanssa ja iho oli aika samanlainen, finnejä jonkin verran, joskus ei ollenkaan. Toisen synnytyksen jälkeen tilanne taas räjähti hetkellisesti mutta rauhoittui sitten. Näppyjä tuli satunnaisesti mutta iho oli siisti.

Viime elokuussa kun kuukautiseni alkoi toisen synnytyksen jälkeen ensimmäistä kertaa (1v2kk synnytyksestä) mun posket lehahti täyteen pientä näppyä. Sittemmin ne on tullut aina uudelleen siihen kuukautisten tienoilla ja ”levinnyt” leukaan ja ohimolle. Kierron puolessa välissä iho paranee huomattavasti ja näissä kuvissa mun iho onkin kaikkein parhaimmillaan, ihon alaisia paiseita ei juurikaan ole ja pikkunäppyjä on puolet vähemmän. Esimerkiksi tällä hetkellä, viikko noiden kuvien oton jälkeen mun kasvoissa on 5 arkaa näppyä, ohimo ja posket täynnä pikkuisia ja poskeen on tulossa ihon alainen näppy. Lisäksi otsassa ja hiusrajassa on pieniä näppyjä.

Kävin kosmetologilla

Ollaan mun äidin kanssa 11 vuotta joululahjaksi lahjakortit hämeen kosmetologikoululle ja aina kevättalvella vietetty yhdessä päivää Tampereella kasvohoidossa ja muuten vaan hengaillen. Ensimmäiset 9 vuotta mun ”tuomio” oli kuiva iho ja hoidot oli mulle aina superkosteuttavia, nyt viimeisimmällä kerralla mun iholle tehtiin paljon muutakin kun pelkkää kosteutusta; Ultraääni-hoidolla tehtiin puhdistus ja lopuksi ”kaivettiin” vielä piikillä epäpuhtauksia pois. Sain kehoituksen tulla muutaman viikon päästä vielä pinnoistushoitoon mutta jätin kuitenkin ajan varaamatta ajanpuutteen ja rahan takia, oltiin sillon juuri lähdössä etelään. Käynti avasi mulle aika paljon sitä mitä kaikkea mun ihossa nykyään on ja sain vielä varmistuksen siihen että näpyt todella näyttävät tulevan hormonien takia.

mikä avuksi?

Olen viimeksi meikannut tammikuun alussa. Viime aikoina olen pessyt kasvoni Konjac sienellä ja rasvannut ahkerasti. Laitoin nyt myös vitamiinit kuntoon ja niiden tuloksia saa varmasti odotella vielä tovin jos sellaisia edes tulee. Nyt lähinnä haluaisin kuulla kokemuksia miten muut on päässyt eroon näistä tai mistä on kokenut olevan apua. Tuntuu että joka kuukausi näitä tulee vaan entistä enemmän eikä iho edes ehdi parastumaan välissä enää ennen kuin uudet näpyt tulee. Siispä olisin enemmän kuin kiitollinen nyt kokemuksista ja toimivista (tai toimimattomista) vinkeistä. Tilanne ei vielä ole mulle mitenkään häiritsevä, mutta joka tapauksessa uusi ja selvästi menossa ”pahempaan” suuntaan.

8 kommenttia

 1. Juice kirjoitti:

  Tutustu JuicePlus+ tuotteisiin 😉

 2. Johanna kirjoitti:

  Hei,

  Itellä alkoi samallalailla iho-ongelmat! Nuorenpana niistä ei ollut tietoakaan, mutta raskauden jälkeen hormoonit iski. Lähinnä yläselkään ja otsaan tulee näppyjä! Itsellä on auttanut lääkärin määräämä aknevoide, jota ensin käytin about 2kk aina suihkun jälkeen. Se rauhoitti ihoa ja nykyään kun huomaan että alkaa näppyjä ilmestymään niin sipaisen voidetta parina iltana ja tilanne rauhottuu taas hetkeksi. Vahvojahan ne on ja melko hintavia, mutta tehokkaita ja itselle niistä ei ainakaan sen kummempaa harmia ole ollut 🤷🏼‍♀️

 3. Sanna kirjoitti:

  Mulla auttoi aikuisiällä puhjenneeseen akneen parhaiten ruokavalio. Eli karsin vehnän, maidon ja sokerin minimiin. Nykyään käytän maitoa tilkan ainoastaan kuumissa juomissa lisänä, vehnää syön hyvin vähän, sokeria marjojen/hedelmien muodossa & päivän herkun (2 palaa suklaata) muodossa. Lisäksi aloin juoda vettä pääasiallisena juomana. Paljon salaatteja, hyviä proteiineja ruokavaliossa.

  Mun akne loppui tämän myötä. Lisäksi iltaisin/aamuisin käytän kasvojen puhdistukseen apteekista ostettua Vichy normadem-puhdistusainetta ja oliiveista valmistettua/sisältävää kasvovoidetta. Paikallisesti Basiron -voidetta, jos finnejä uhkaa tulla.

  Kasvoilla olen käyttänyt mineraalimeikkipuuteria, se ei tuki ihohuokosia markettimeikkien tavoin.

  Voin suositulla lämpimästi! Ruokavaliosta vehnä, maito ja sokeri minimiin. Ne on pahimmat aknen aiheuttajat, kun tuovat tulehdustilaa elimistöön ja sitä myöten iholle epäpuhtauksia.

 4. Mirqqu kirjoitti:

  Viime syksynä leukani oli aknen (?) sotatanner. Täynnä kipeitä patteja jotka kutitti, kirveli, sattu koko ajan.
  Vähensin maitotuotteita, sokeria, ostin apteekista kasvosaippuaa. Konjac sientä kokeilin. Helpotti, paheni, helpotti… En tänä päivänäkään tiedä mikä oli aiheuttaja ja mikä lopulta auttoi, mutta luulen että SINKKIVOIDE oli mun pelastus. Apteekista saa. Iltaisin PAKSU kerros voidetta ongelmakohtiin ja nukkumaan…
  Aloitin myös biotiinin syönnin, joissa mukana sinkkiä. Ja monipuolistin ruokailuja.
  Veikkaan että itselläni oli hormoonit niin sekaisin ja stressiä siihen kylkeen niin ai että mikä superkoktail aknelle 🤣

 5. Anii kirjoitti:

  Ihan kun oisin ite kirjottanut, teininä finnitön kuiva/pintakuiva iho ja nyt parin lapsen jälkeen rasvainen/pintakuiva iho. Mulla tosin pahimmat näppyalueet on otsa ja leuka.
  Lopetin nyt testinä viljojen syömisen (paitsi kauraa käytän) ja aloitin sinkkikuurin. Noista nyt vielä ei voi sanoa että onko apua, kun vasta kokeilun aloittanut.
  Oon testannut kaiken maailman mömmöjä mistä ei mitään iloa, mulla on varmaan myös melko herkkä iho.
  Sitten löysin tämän tuotteen:
  https://www.biodelly.fi/kasvojen-puhdistus/1674-lue-by-jean-seo-erase-puhdistusjauhe.html
  Ja varsinkin otsan iho rauhoittunut tosi paljon! Vieläkään ei näpytön oo mut uskon et tuo on auttanut edes hieman, suosittelen!

 6. Emilia kirjoitti:

  Täällä ihan sama vaiva. Ikinä. Koskaan. Milloinkaan. Mun kasvoissa ei oo ollu näin paljon epäpuhtauksia ja näppyjä, kuin nyt 23-vuotiaana yhden lapsen jälkeen. Ja kaikestä päätellen tää on hormooniperäistä. En oo oikein vielä löytänyt apua tähän, joten jään kyttäämään kommentteja!

 7. Mari kirjoitti:

  Roaccutan. Mulla ei auttanut mikään muu keskivaikeaan akneen. Roa-kuurin jälkeen iho on ollut jo pari vuotta aivan loistavassa kunnossa.

 8. Sanni Miettinen kirjoitti:

  Toi on ikävää kun ihoon puhkeaa epäpuhtauksia just kun hormonit ovat aivan sikinsokin ehkäisyn tai synntyksen jälkeen:/

  Mä itse suosittelen käymään samalla kosmetologilla sitten jatkossakin ja pyytää häneltä apua kotihoitotuotteiden ostamiseen ☺️ Hoitolan kotituotteet tukevat sittemmin kasvohoitoa ja saat sitten parempia tuloksia ihonhoidossa! Lisäksi suositeltu aikaväli kasvohoitojen ottamiselle on n. 3kk.

  Muutama vinkki kuitenkin josta vois olla apua tuollaisiin ikäviin näppyihin: salisyylihappo (esim. The Ordinaryltä super edullinen ja hyvä) tai sinkkipasta (Se vauvojen pepuille tarkoitettu Natusan on hyväksi todettu, itse käytän EkoPharmaa:)) Oon molemmista kirjoittanut blogin puolella kattavat postaukset!

  Lisäksi hoitorutiinissa kannattaa olla mukana kasvovesi, sulle kosteuttava ja rauhoittava vois olla oikein toimiva! Kasvovesi tasapainottaa ihon pH arvon takaisin puhdistuksen jälkeen ja kosteuttaa tehokkaasti! Lisäksi se auttaa voiteita imeytymään paremmin iholle!!!

  Nyt tuli kyllä pitkä kommentti mutta kosmetologiopiskelijanakin suosittelen sitä että oman kosmetologin kanssa kannattaa se hoitorutiini katsoa hyväksi yhdessä <3 Itsekin kamppailen hormonaalisesta aknesta ja ikävitntä kasvoille ilemstyvissä näpyissä on se kipeys minkä ihonalaiset pahkurat aiheuttavat ja toki ulkonäölliset seikat:/

  http://www.sanniijuliaa.blogspot.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *