Hae
Julia Erica

Valokuvaus – Vastauksia kysymyksiin

Alkuun haluan sanoa että en ole ammattilainen. Olen kotona reenaillut kuvaamista aina välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tykkään kuvailla kaikkea jos mulla on vaan aikaa. Kuvituksena toimii kaikenmaailman random-otokset mitä koneelta löysin! 
ISO 6400 F/1.8 1/60sec 

Mistä kaikki alkoi?
Kerroin jossain faktapostauksessa että ostin ensimmäisen kamerani 12-vuotiaana Tampereen Anttilasta. Se on Canonin vaaleanpunainen Ixus. Olin säästänyt siihen viikko ja kuukausirahoja ties kuinka kauan. Aijemmin olin kuvaillut kaikkea mun vanhempien digikameralla mutta sitten rupesin haaveilemaan omasta, jotta voin kantaa sitä mukana missä ja milloin vaan. Käytin sitä digikameraa varmaan 3-4 vuotta kunnes toivoin joululahjaksi ensimmäistä järjestelmäkameraa, Canon 1100D:tä. Iskä maksoi siitä joululahjaksi puolet, ja loput maksoin kotitöillä ja mun omasta työpaikasta saaduilla tuloilla. Käytin kyseistä kameraa siihen asti kunnes ostin Olympuksen minijärkkärin 2014 jouluna. Sillä sitten kuvailin 2016 syksyyn, kunnes huomasin ikävöiväni Canonia, koska mulla oli aina aijemmin ollut Canon. Sillon päätin myös satsata kameraan kunnolla enkä halunnut enää ostaa halvinta mallia, koska teknisesti ne ei enää riittänyt mulle.

Millä kuvaan?
Canon 6D. Ostin sen sillon 2016 syksyllä ja nyt kuvaan ainoastaan sillä. Kertaakaan ei ole tullut tilannetta missä se ei riittäisi ja se on todella helppokäyttöinen.

Mitä objektiiveja mulla on ?
Mulla on Canon 50mm F1.8 (65€) sekä Canon 35mm F2.0 (365€). Olen ostanut molemmat objektiivit käytettynä, toisen Rajalasta ja toisen kirpputorilta.

ISO 100 F/2.0 1/500sec


Millä muokkaan kuvia? Milloin muokkaan ja kauanko mulla menee aikaa niihin?

Olen muokannut kuvia Lightroomilla 2,5 vuotta. Muokkkaan kuvia yleensä öisin koska muuten en oikein ehdi. Saatan myös aloittaa päivällä muokkauksen ja jatkan yöllä. Aikaa kuluu 3 minuutista eteenpäin mitä vaan. Pääsääntöisesti muokkaan kuvat samalla tavalla, eli siihen menee ihan muutama minuutti, mutta toisinaan harjoittelen uusia muokkauksia ja opettelen uusia asioita, niin saatan saada aikaa kulumaan monta tuntia.

Mikä on suosikkitausta?
Mulla ei ole yhtäkään taustakangasta tai muutakaan. Ennen tykkäsin tosi paljon yksivärisestä taustasta, sitten sellaisista missä on iso bokeh-efekti ( Ne ”pallot” henkilön takana). Nykyään tykkään hälinästä kuvissa, eli niin että taustassa on jotain eloa. Otan siis kuvia missä vaan.

ISO 640 F/2.5 1/500sec

Millä asetuksilla kuvaan? Millä asetuksilla onnistuu illalla kuvaus?
Asetukset vaihtuu siinä missä valokin. Paha sanoa mitään tiettyä asetusta kun se riippuu eniten valon määrästä. Henkilökuvauksessa pidän kuitenkin yleensä aukon suurena ( eli f-luku pienenä), 1.8-3.6. Loput luvut liikkuu sitten valon määrän mukaan. Hämärässä kuvaan harvoin enkä osaa sanoa mitä asetuksia käytän jos kuvaan hämärässä, kun sekin riippuu niin paljon valosta ja kohteesta.
En käytä enää ollenkaan automaattiasetuksia.

Millä muokkaan kuvat puhelimella?
VSCOlla ja Snapseedillä. Molemmat on muistaakseni ilmaisia. Snapseedillä saatan korjata jotain yksityiskohtaa mutta pääsääntöisesti pelkällä VSCO:lla.

Haaveleitko uusista kuvausvälineistä?
Oon kameraan ollut enemmän kuin tyytyväinen, joten se tulee pysymään samana. Sillon kun ostin tuon 35mm objektiivin, mietin pitkään ostanko sen vai 85mm. Tulin kuitenkin siihen lopputulokseen että kuvaan eniten lähellä olevaa kohdetta, eli valitsin 35mm sen takia. Nyt kuitenkin haaveilen siitä 85mm kun kesää kohden ulkoillaan enemmän. Täällä kotona sillä ei välttämättä kauheasti kuvaisi.

ISO 5000 F/2.0 1/250
ISO 5000 F/2.0 1/80sec

Mitä teen kuville kun muokkaan niitä?
Mulla on muutama VSCO:n filtterisetti lightroomissa, joista oon sitten muokannut itselleni sopivia. Kuitenkin jokaiselle kuvalle täytyy tehdä jotain muutoksia, koska harvoin niissä on täsmälleen samat olosuhteet. En omista photoshoppia, eli en osaa tehdä mitään suurempia korjauksia kuviin, mutta säädän valoja, varjoja ja värejä.

Sitten kyseltiin paljon vinkkejä harjoitteluun. 

Suosittelen vastaamaan muutamaan kysymykseen itselle. Mitä valokuvaan haluaa tallentaa?Jonkun liikkeen, kivan asettelun vai jonkun fiiliksen? Millaisista kuvista tykkäät? Miksi tykkäät niistä? Mikä omassa kuvassa ei onnistunut mielestäsi? Mikä taas onnistui? Millaisista väreistä tykkäät kuvista? Millainen on kiva rajaus?

ISO 3200 F1.8 1/60sec

Ja vielä loppuun, suosittelen kaikkia canonilaisia ostamaan jonkun muun objektiivin kameran nokkaan kun sen mikä tuli kameran mukana. Tuo 50mm on ainakin halpa ja hyvä harjoitteluun. Ja unohda ne automaattiasetukset.

Seuraava kuvauspostaus on sitten ennen ja jälkeen kuvat! Ja kommenttikenttään voi edelleen heittää kysymyksiä.

Vinkit lapsen kuvaukseen kotona löytyy täältä.

0 kommenttia

  1. Elisaerika kirjoitti:

    Oi mahtavaa, oot kyl taitavaksi oppinut! Tykkään sun tyylistä kuvata, saanko udella vielä mitkä asetukset kahdessa aijemmassa kuvassa on? 🙂 -Elisa

  2. Julia // SININEN NORSU JA SAMETTIKARHU kirjoitti:

    Kiitos! Muokkaan postaukseen kuvien asetukset aina kuvan alle, mikäli löydän tiedot vielä koneelta! 🙂

  3. Ida // Mutsi ja Murupullat kirjoitti:

    Kiitos tästä Julia! <3 ehkä mä vielä joskus uskaltaudun pois automaatista..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *