Hae
Julia Erica

LAPSUUDEN JOULU VS NYKYINEN JOULUMME

Mun mielestä on aina kiva muistella vanhoja ja fiilistellä niitä lapsuuden jouluja lämmöllä. Päätin koota juttuja meidän lapsuuden jouluperinteistä ja verrata niitä meidän nykyiseen tapaan viettää joulua. En ihan kaikkea tietenkään muista lapsuudesta ja jokainen jouluhan on aina erilainen, mutta noin pääpiirteittäin kuitenkin. Mun lapsuuden joulut on ollut aina tosi lämpimiä, täynnä ihania ihmisiä ja samoja rutiineja. Joitakin rutiineja kannan mukanani hamaan tappiin saakka, kun taas muuanmuassa kuusen koristelu vasta aatonaattona jää nyt historiaan. Meillä on nyt viides yhteinen joulu Eetun kanssa ja sekin on alkanut pikku hiljaa tottumaan mun perheen älyttömään jouluhössötykseen. Ensimmäiset joulut se vietti ihan ihmeissään meillä, ilmassa oli kuullemma kummallista joulupölyä, mutta ennen kaikkea sille jäi mieleen se lämpö. Ja juustot. 

Aamupala

En muista tehtiinkö me näin usein vai vaan kerran, mutta jokatapauksessa aloitettiin jouluaattoaamu suklaamuroilla. Muistan että ne oli lautasilla meidän ”aamupala” paikoilla ja syötiin ne ihan onnesta soikeana. Meillä ei ollut suklaamuroja kun ehkä kahdesti vuodessa, ja jouluaatto aamu ihan huippu aloittaa niillä herkuilla! Me syötiin puuro sitten vasta saunan jälkee, ikäänkuin lounaaksi.
Tätä aijon jatkaa meilläkin ! En ihan heti herättyäni jaksa seistä hellan edessä tuntia, joten suklaamurot + lastenohjelmat on oiva tapa aloittaa jouluaatto. Ja puurolounas sopii enemmän kun hyvin, nimittäin mies ei tykkää puurosta ja varmaan aikoo kerätä nälkää koko päivän että voi ahmia joulupöydässä. Kun taas mä ja Eevi ollaan ihan puurohulluja!

Sauna

Saunaan mentiin aamupalan jälkeen sillon ja mennään muuten jatkossakin! 

Lastenohjelmat

Niitä katsottiin melkein koko päivä (-koska joulupukki tulee- maukumisen lomassa), aina siihen asti kunnes lähdettiin hakemaan mummoa ja poikettiin hautausmaalla. 
Ja sama juttu nytkin, telkkari voi mun puolesta pauhata koko ajan päällä, mutta luulen ettei Eevi viihdy lastenohjelmien parissa kauaa.

Joulupukki

Meillä puhutaan joulupukista ja me vanhemmat (ja mummot ja papat) valehdellaan siitä. Mä oon aina ollut vähän tällänen haaveilija, vielä 15-vuotiaana toivoin että voitaisiin avata oikea noitien ja velhojen koulu ja opetella sielä loitsuja. Vaikka tiesin ettei sellainen ole mahdollista niin ajattelin kiertää sen faktan pois mielestäni. Mutkunmähaluun. Jokatapauksessa toivon että meidän lapset saisi yhtä taianomaisen joulun mitä mä oon viettänyt lapsena ja siihen kuului joulupukki. 

Lahjat 

Mä en oikein muista meidän lapsuudesta lahjojen määrää, mutta mun lempparilahjat kautta aikojen oli scalatalo (lego nukkekoti) ja chouchou nukke. Saatiin paljon myös esim vaatteita. Ja muistan sen joulun kun ensimmäistä kertaa olin ihan oikeasti liekeissä villasukista! 😀


Osa lahjoista oli ilmestynyt yön aikana meidän kuusen alle ja joulupukki toi loput tullessaan. Ruoan jälkeen (yleensä 7 aikaan) joulupukki tuli ja me laulettiin sille monia lauluja, kunnes hän jakoi lahjat ja lähti. Lahjat avattiin vasta kun kaikki oli jaettu.
Nyt mennään sillä politiikalla että yksi isompi lahja ja muutama pienempi + vaatteet mitkä ostaisin muutenkin mutta nyt on hyvä syy kääriä ne pakettiin. Mun mielestä on älytöntä kuluttaa satoja euroja lasten lelu lahjoihin tai lahjoihin ylipäätään. 
Lahjat avataan taas ruuan jälkeen mutta ruoka syödään aijemmin. Olen varma että meinasin lapsena kuolla siihen jännitykseen ja odotukseen, joten siksi aikaistetaan tätä. Tänä jouluaattona avataan lahjoja kahteen kertaan, nimittäin vietetään päivä kotona ja illasta mennään mun äidin luokse jonne joulupukkikin tulee. 

Joulukuusi 

Aatonaattona haettiin ihka oikea kuusi sisälle ja koristeltiin heti perään. En muista oliko näin aina mutta ainakin  kun olin vähän isompi lapsi. 
Meillä on jo joulukuusi! Mä haluan fiilistellä tota kuusen valoa koko joulukuun ja sen yli. Se tuo ihan omanlaisen tunnelman ja haluan että se tunnelma pysyy kauan. 

Vaatteet 

Yökkärissä pitkälle päivään ja sitten juhlavaatteet päälle. Mulla oli aina joku jouluinen mekko päällä ja veljet oli siististi puettu. Kun tutustuin Eetuun ja vietin heidän mummollaan ensimmäistä yhteistä joulua niin olin ihan ihmeissäni kun kaikki hengaili rennoissa vaatteissa. Ja se oli mun mielestä siisteintä ikinä! Kunnes..
Musta tuli kotiäiti joka hengailee päivittäin rennoissa vaatteissa. Joten jouluna jotain speciaalimpaa päälle, kyllä kiitos! (Haha, katsotaan vaan kuinka speciaalia se sitten on :-D)

Joulupöydässä tarjolla

Kinkku, Porkkanalaatikko, Perunalaatikko, Maksalaatikko, Lanttulaatikko, Rosolli, graavilohi, savustettu lohi ja herneitä. Meillä on samat eväät ilman rosollia ja graavilohta. Lisänä vielä bataattilaatikko sekä karjalanpaisti, ja iltaisin puputetaan monia erilaisia juustoja. Lisäksi ajattelin rakentaa tytöille ( tai siis Eeville ) jouluaaton puuhakassin, eli se avataan jouluaattoaamuna ja sielä on kaikkea tekemistä päivälle. Värityskirja, värikynät, tarroja, satukirja ja pinni. Ehkä näillä selätetään osittain sitä joulun jännitystä ja muistetaan Eeviä nimipäivän kunniaksi.

Mites sielä ruudun toisella puolella, noudatetaanko perinteitä vai mennään fiiliksen mukaan?

0 kommenttia

  1. Tiia/Lasten tapaan kirjoitti:

    Joulusi ennen ja nyt kuulostavat ihanalta! Minä rakastan perinteitä ja meillä lapsuudessa joulut ovat olleen aina ihania perhekeskeisiä, ei mitään traumoja tai kammotuksia. Ja ne perinteet kulkevat mukana edelleen, vaikkakin pieniä muutoksia aikataulun vuoksi on tehty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *