Hae
Julia Erica

ONKO MEILLE SOPIVAA PÄIVÄHOITOA OLEMASSAKAAN?

Aloitetaanko siitä, että en ole koskaan käynyt missään päiväkodissa. En tiedä miltä päiväkoti näyttää sisältä. En tiedä miten sielä toimitaan. Äitini oli perhepäivähoitaja minun ollessa pieni, joten olin kotona siihen asti että aloitin koulun. Koulussa moni luokkakaveri tunsi toisensa jo päiväkodista, kun taas mä en tuntenut oikeastaan ketään.

Minä olen ruvennut pohtimaan Eevin päivähoidon tarvetta. Olen töissä 3-4 päivää viikossa ja teen pelkkää iltavuoroa (lukuunottamatta sunnuntai aamuvuoroja). Eetun työpäivän päättymisellä ja mun työvuoron alkamisella on ajallisesti eroa 30 minuuttia. Siihen kolmeenkymmeneen minuuttiin täytyisi mahtua Eetun työmatka, kotona muutaman sanan vaihto ja mun 20 minuutin ajomatka töihin. Kaiken kukkuraksi Eetun työpäivän päättyminen on ihan päivästä kiinni, joskus se pääsee vähän aijemmin, joskus sillä menee neljätuntia ylitöiksi. Kohtuullista olisi, jos olisin työpaikallani edes kymmenen minuuttia etukäteen. Se helpottaisi vuoron vaihtoa ja ehtisin juoda vaikka kahvin ennen aloitusta. Vaan yleensä käy niin että läpsystä vaihto ovella ja silti olen minuutin myöhässä tai miinuuttia ennen työmaalla. Haluaisin olla joustava työntekijä, niin että voisin joskus tulla päästämään aamuvuoroa aikaisemmin tai tehdä vaikka välivuoroa joka tarkoittaisi sitä että olisin ennen puoltayötä kotona. Se vaan ei onnistu, kun Eetu on töissä ja mummut ja papat omistavat omankin elämän. Ja ennen kaikkea se on varmasti stressaavaa myös Eeville, olla eripaikassa hoidossa jatkuvasti. Kun palasin töihin, sovittiin että mun työnteko tapahtuu Eevin ehdoilla, eli jos ei hoitopaikkaa järjesty Eetun tehdessä pidempää päivää, saatan mennä tunninkin myöhemmin töihin. Tämä oli siis ihan mun työnantajan oma ehdoitus.

Eevi on hyvin aktiivinen ja sosiaalinen lapsi. Se kaipaa paljon rankempaa aktiviteettia, ei riitä mikään leluilla leikkiminen, vaan neidin täytyy päästä purkamaan oikein kunnolla. Nähdessään muita lapsia puistoissa tai ihan vaan kaupassa, Eevi menee heti tervehtimään ja leikkimään muiden kanssa. Toisinaan uhmapäivinä leikkiminen kenenkään kanssa ei suju hyvin, kun taas välillä Eevi on lahjoittamassa omatkin lelunsa toiselle leikkijälle.

Ongelman ydin onkin siinä, etten tiedä onko meidän tarpeille sopivaa päivähoitomuotoa olemassakaan. Tarvittaisiin päivähoitoa ehkä kymmenen tunnin verran viikossa. Tai kaksikymmentä, jos voisin tehdä enemmän töitä. Päivähoidon tarve ajoittuisi maksimissaan 14-19 väliselle ajalle. Minä tiputtaisin Eevin hoitoon ja Eetu hakisi kun pääsisi töistä. Sitten jos joskus Eetun työpäivä venyisi vielä pidemmäksi, voisi mummut tai papat auttaa (näitä päiviä on kyllä ihan muutama vuodessa).

Päiväkodit menevät kiinni klo 17:00. Vuoropäiväkotiin meillä ei ole oikeutta, kun emme tee kumpikin säännöllisesti vuorotöitä. Näin ainakin ymmärsin kunnan sivuilta. Vaihtoehto se tavallinenkin päiväkoti on, mutta tuntuisi kohtuuttomalta maksaa suuret päiväkotimaksut siitä että Eevi on 2-4 tuntia kahdesti viikossa päiväkodissa. Joskus toki enemmän ja joskus vielä vähemmän.

Tähän asti ollaan porskutettu mummojen ja pappojen avulla eteenpäin. Jos meillä on päällekkäisyyksiä työvuorojen suhteen, niin isovanhemmat on ollut avuksi. He ovat itse tarjoutuneet, tai sitten ollaan pyydetty. Toistaiseksi kukaan heistä ei ole tähän mennessä ilmoittanut meille siitä olevan heille vaivaa, mutta muuta kautta olen kyllä saanut kuulla siitä, kuinka tyrkkään lapseni hoitoon jatkuvasti ja lapseni on isovanhemmille riesa.

Olen pohtinut jopa lastenhoitajan palkkaamista, mutta kukaan tuskin lähtee alle kymmenen euron tuntipalkalla vahtimaan lasta säännöllisen epäsäännöllisesti, maksa siitä vielä veroja ja ole tyytyväinen joskus vain tunnin mittaiseen vuoroon. Kaiken lisäksi se alkaa olla myös plusmiinusnolla jos menen tekemään kuuden tunnin työvuoron ja maksan siitä hoitajalle 40€ ja bensat päälle.


Haluisinkin kuulla teidän kokemuksia päivähoidosta! Miten vuorotyöläisillä on saatu hoitokuviot järjestettyä? Onko tää mun ajatusmaailma ihan tätä päivää, voiko hoitoon edes viedä lasta vain muutamaksi tunniksi kerrallaan? Onko yksityinen päiväkoti auki samat ajat kuin kunnallinenkin? Kertokaa mulle kaikkea mahdollista siitä mitä mun pitäisi ehtottomasti tietää! 

0 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hei! Ihan vinkkinä kannattaa selvittää tuota lastenhoitajan palkkaamista Kelaa apuna käyttäen. Siskoni hoitaa kahta pientä lasta ja saa osan palkastaan lasten vanhemmilta ja osan Kelalta. En tiedä vaikuttaako asiaan kun hoitaa lapsia 7h päivässä, mutta kannattaa ainakin selvittää! 🙂 toivottavasti oikea ratkaisu löytyy teille!

 2. Ulla/unelmien elämistä kirjoitti:

  Moi!Ensin alkuun ihania kuvia ♡♡
  Ja sitten asiaan:eli otapa selville millä perusteella teillä päin nuo hoitomaksut menee,suomessa on jo paljon päiväkoteja joissa maksut menevät tuntien mukaan,kellokortti systeemillä. Tuo on just kätevä tuossa teidän tilanteessa,kun hoidontarve on vähäistä.Soittoa vaan päivähoidon ohjaajalle ja selvittelemään tilannetta!!:)

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Mll hoitajat tekee 8.20e tunti keikkaa. Jos siis ihan vain muutaman tunnin hoitotarve. Ja myös opiskelijat, esim. lähihoitaja, lastenohjaaja, kasvatustieteiden opiskelijat varmasti olisivat kiinnostuneet keikkatyöstä opiskelun ohella 🙂 Heidän kanssa varmasti sais sovittua jonkun "kuukausi"palkankin.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Kannattaa myös vähän miettiä lapsen näkökulmasta.. Parin tunni käännös päiväkodissa silloin tällöin, ei siinä ajassa ehdi edes tutustumaan aikuisiin tai muihin lapsiin. Mitenkäs yksityinen perhepäivähoitaja? Olisi aina tuttu paikka ja laskutus tuntien mukaan.

 5. Life with a little girl kirjoitti:

  Hei. Meillä Seinäjoella on yks pk joka on 24/7. Saatiin lapselle tilapäinen hoitopaikka. Eli lapsi on vaan tarpeen vaatiessa päikyssä. Kannattaa kysellä, jos teillä olis päikyssä sellanen. Tästä tilapäisestä hoitopaikasta kuulin vasta soitettua päiväkotiin ja tosiaan hoitomaksu maksetaan vain hoidetuilta päiviltä. Mun blogissa oliskohan kahdessa postauksessa pientä kirjotusta 🙂

  http://lifewithlittlegirl.blogspot.fi/2016/09/paivakotiin-tiemme-vie.html?m=1

  http://lifewithlittlegirl.blogspot.fi/2016/08/uudet-tuulet.html?m=1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *