Hae
Julia Erica

VINKIT VAUNUOSTOKSILLE

Kun mä lähdin katselemaan vaunuja raskausaikana, en ymmärtänyt niistä mitään. En mitään. Enkä myöskään tiennyt mitä edes halusin, kun en tiennyt mitä tarviin. On heittoaisaa, kääntyvää penkkiä ja käsijarruja. On kääntyvät etupyörät, moneen asentoon taipuvat selkänojat ja pidennettävä jalkatuki, niin joo ja painoraja! Minkähän painoinen lapsi on kolmevuotiaana, entäs pituus? Eihän se ole edes syntynyt!

Yritin googletella kaikkia mahdollisia juttuja, mutta jotenkin tuntui että jako oli raaka puolesta tai vastaan, kaikista ominaisuuksista. Yksi liputti kääntyviä etupyöriä, toinen suuria renkaita, ja jonkun kaveri oli kaatunut kolmirenkaisilla vaunuilla. Ei mutta hei, ilmakumit, täyskumit vai vaahtotäytteiset kumit? Vaikuttaakohan ne.

Nyt kun meille kotiutui uudet vaunut, ajattelin listata teille asioita mistä mä pidän vaunuissa, mitkä ominaisuudet on mulle tärkeitä ja mitkä oon kokenut täysin turhiksi.

Tärkeät ominaisuudet:

 • Kääntyvät etupyörät. Epäröin niiden suhteen alkuun kun kuulin tutuilta niistä tosi paljon huonoa, mutta oon kyllä tykännyt niistä hurjasti! Alkuun meidän piti ostaa lisäksi isot pyörät eteen, mutta ei me sitten koskaan olla niitä tarvittu. Heittoaisan ansiosta olisi pystynyt mennä myös isot renkaat edellä, mutta koskaan ei tarvinnut. Ei soralla eikä hangessa.
 • Pitkä kuomu. Meidän vanhoissa vaunuissa oli aika ”lyhyt” kuomu, vaikka sen veti niin alas kun sai, aurinko onnistui silti häikäisemään lasta. En tykännyt käyttää vaunuverhoa kesällä, kun muutenkin oli niin kuuma. 
 • Iso tavarakori. Meidän nykyisiin vaunuihin mahtuu kolme ruokakassia kerralla. Iso plussa jos käy ostoksilla ilman autoa. 
 • Helposti pieneen kasaan. Yhdellä kädellä kasattavat rattaat on ihan huiput. Ja se että rattaat mahtuu eteisen kaappiin!
 • Paino. Sanotaanko näin, että kyllä sen 7 kilon painoeron huomaa. Mäkin pitkälti aina kuljen ilman Eetua, ja oon niin monet kerrat kironnut vaunujen painoa, kun hikipisarat otsalla oon saanut niitä kanniskella. Itseasissa vaunut meillä ei oikein oo päässyt käyttöön kunnolla, kun en oo saanut niitä yksin roudattua paikasta toiseen. Tottakai 7 kilon painoeron myös huomaa vaunujen käsittelyssä, painavammat on yleensä tukevammat ja kevyemmät on ketterämmät.

Turhat ominaisuudet:

 • Heittoaisa. Niinkun jo mainitsin, ei olla koskaan tarvittu sitä. Tai no, kerran käänsin sillä Eevin erisuuntaan, kun aurinko häikäisi. Mutta muuten se on ollut täysi turhake. Nykyisissä vaunuissa on niin siro penkki, että sen saa käännettyä tarpeen tullen helposti viidessä sekunnissa.
 • Nivelaisa. Sitä on paljon kehuttu, mutta itse koen helpommaksi teleskooppiaisan, jota voi säädellä yhdellä kädellä. 
 • Käsijarru. Mun mielestä tää menee sinne hifistelyn puolelle. Olihan se ihan kiva, mutta en mä koe ongelmaksi painaa jarrua pohjaan jalallakaan.
 • Selkänojan monet säädöt. Istuva, puoli-istuva ja makuuasento riittävät kyllä varmasti.

Vaunuja ostaessa on tärkeä ottaa myös huomioon tarpeet (joista ei luultavasti tiedä mitään ennenkuin vauva on muutaman kuukauden). Jos syvässä lumihangessa ja mukulakivillä tulee käveltyä päivittäin, en ehkä suosittele kääntyviä etupyöriä, mutta sen mukaan jos-ehkä-joskus-meen-mukulakivillä en kuitenkaan kieltäytyisi kääntyvistä etupyöristä. Tee valinta vaunuista omien tarpeidesi mukaan, äläkä sen mukaan jos mummun ystävä asuu hiekkatien päässä, ja mummu voi päikkäriaikaan tuuppia vauvaa uneen matkalla ystävän luo. Koska hyvä jos näin tapahtuu edes kerran. 😀

Onnea vaunuostoksille!

Mitkä teidän mielestä on hyviä ominaisuuksia rattaissa? Mitkä ootte kokenut turhiksi?

0 kommenttia

 1. Anniina / Raidoilla kirjoitti:

  Hyvä postaus! Mä oon tykännyt kääntyvistä etupyöristä ja käsijarrusta tosi paljon. Meillä on Teutonian Spirit S3-rattaat kantokassilla ja lisäksi Britaxin B-motion 4 ns. matkiksina. Nuissa Britaxeissa ei saa selkänojaa täysin pystyyn, joten lapsi on aina vähän puoli-istuvassa asennossa ja se on surkeeta.

 2. Matu / 10 plussan äiti kirjoitti:

  Tosi hyvännäköset noi vaunut. 👌🏻😍 Meillä on Gesslein F6 ja uudet on Moweo Magrot. Molemmissa on hyvät puolensa. Nyt jos valitsisin uudestaan haluaisin ilmakumirenkaat ja ns kuppi-istuimen tai sellaisen selkänojan joka tulee ihan kunnolla pystyyn lähelle turvakaarta. Kääntyvät pyörät on ihan must! 👍🏻

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Mitkä nämä vaunut on? Hyvännäköiset!

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Käsijarru (siis semmonen niikun pyörissä) on tosi huippu jos kävelee/hölkkäilee maastossa jossa on alamäkiä koska sitten ei tarvii kaikella voimalla yrittää pitää niitä vaunuja menemättä tuhatta ja sataa (etenkin jos on jäinen mäki.) Muuten en kyllä ittekkään nää käsijarrulla olevan suurta hyötyä verrattuna jalkajarruun, ihan yhtä hyviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *